SPARTA

02.01.2016 12:51

 

  Hned několik faktorů se sešlo (2.místo v tabulce, Vánoční prázdniny, příjemná dojezdová destinace - Praha a hala O2), že se na poslední výjezd v roce 2015 stanovil rekord v počtu vypravených autobusů a fanoušku na venkovní zápas v základní části (nepočítám výjezdy v sezóně 1993/1994 do Perníkova). Poskytneme dva pohledy. Jeden bude z auto posádky a druhý z pohledu výjezdníka z autokaru.

POHLED AUTO POSÁDKA

Vojeb s lístky a komplikace s choreem

   jelikož se hraje v O2 aréně, kde po předchozích zkušenostech je lepší koupit lístky v předprodeji, tak toho opět využívám, abych se vyhnul čekáním fronty u pokladny před zápasem. Opět vyjebeme se systémem a zakupujeme lístky. Co a jakým způsobem zde nebudeme popisovat. Ale když můžeme vojabat Spartu, tak proč ne hned při předprodeji!  Lístky kupuji s velkým předstihem. Když jsem se občas podíval jak lístky mizí z předprodeje, tak už předem bylo jasné, že se bude jednat o největší výjezd jaký se organizoval. To se samé bylo i s autobusy. Velmi rychle se naplnili 3 autobusy. Nakonec se naplnilo 10 autobusů z toho dva byli firemní (nevypravil je klub MountfieldHK jak bylo v TV přenosu sděleno).

    Den před zápasem kontaktuji hlavního pořadatele, se kterým chci domluvit na podmínkách s pronesením chorea a kartonády. Hned po pár vteřinách mě zaráží informace, že již s někým z FC mluvil a ten mu sdělil, že žádné choreo nebude?!? Koukám, že bude potřeba nastavit komunikaci mezi FC a UltrasMechov, aby jsme nevypadali za lopaty, které se neumí mezi sebou domluvit! Po ujištění, že choreo bude bylo domluveno, že choreo není poblém, ale musíme se s ním dostavit nejdéle od 16:30, aby byl čas plachtu rozbalit a po shlédnutí sbalit. Nastal problém jak to celé realizovat. Já měl v plánu vzít dráhu z práce kolem 16h. Tak že měním harmonogram a v den zápasu to kufruju už ve 14:30h. Pár minut od O2 arény mě kontaktují HK fans, zda nepotřebuji pomoc s choreem. Pomoc uvítám velmi rád a domlouváme si sráz před vchodem č.31, kde už byl i hlavní pořadatel. Ten nás uvítal se slovy, že doufá, že se nebude odehrávat situace, která byla před 2 dny v Liberci. Pro ty, kteří neví o co jde, tak jednoho účastníka výjezdu o přestávce přišli “vyzvednout” 6 security v krunýřích se zástupcem A.C.A.B. Náš fanoušek si vysloužil novou přezdívku lamač žeber, který odnesl jeden z fízlů z Liberecké férovky.

 Plachta dostala zelenou, žádný nápis typu zkurvená Sparta ani pyrotechniky nebylo odhaleno, tak jsme vše zabalili a společně s kartonádou odnesli do našeho sektoru. Byl jsem ujištěn, že se tomu nic nestane, že je to pod kamery. V jisté nejistotě nechávám choreo na místě (nic jiného mi ani nic nezbývá). Je cca 2h do začátku utkání. Před zimákem a v OC Harfa se to začí hemžit lidí z HK. Poctíme návštěvu v jednom z fastfoodu a vyrážím na 17h do haly, kdy se mají otevřít brány. Jako “znalec” O2 arény využívám bočního vchodu na jihu, kde nebyla ani noha a během pár vteřin jsem v sektoru pro hosty, kde ještě domlouvám s vestami, kdy budeme realizovat choreo.

 Když se sektor začínal plnit našimi fans, tak se nestačim divit na vylízaností některých lidí. Ti si vzali lístek a hledali řadu a sedačku, kde mají své místo. I když se několikrát řeklo do megafonu ať serou nad tím, že nejsou na místě, který si koupili. Jsou tam hlavně od toho, aby vytvořili pořádný support a je jedno jestli stojí na schodech nebo v jiné řadě než mají na lístku. Po zápase se zpětně dozvídám, že i tak se našli individua, který trvali na místech, které měli zakoupené. Prosím vás, jestli opravdu budete chtít být na svých místech, tak si kupte lístky mimo hostující kotel a všichni budou happy!!!

Support + choreo a kolotočář Eda

  odhad experta v ČT Pospíšila byl mezi 2-2,5 tisíce fans z HK. Podle mě to bylo hodně přestřeleno. Podle mého odhadu mohlo být na v dolních a horních patrech okolo 1.500 fans z HK. Což ale není podstatné. Ze začátku jsem měl trochu obavy jak se to vše ukočíruje v aréně, kde akustika co se týče fandění není vůbec idální. Kotel Sparty vypadá opticky dobře, ale ani jednou jsem nezaregistroval jejich support. Resp. nebylo rozumnět tomu co říkají. Jestli to je tou aktustikou nebo tím, že tam fandí jen 1/3 lidí či je to součet obou věcí dohromady musí vědět je rumuni samy! I Když inkasujeme velmi brzo, tak na supportu se to moc díky Bohu  nepodepsalo. V 1.třetině Sparta vytahuje kartonádu s textem ZDE VLÁDNE JEN JEDNA TRIKOLORA. Na to, že se jednalo o poslední domácí zápas, tak jsem čekal mnohem více než pruhy z kartonády doplnění papírákem! Na což reagujeme pokřikem modrá, žlutá, červená. To je Sparta zkurvená!

Ve druhé třetině v 1.komerčce vytahujeme choreo společně s kartonádou, kterou rozdáváme na rychlo o přestávce.

 O přestávce také probíhá prodej limotované série vlepek spojené s výjezdem na Spartu.

 Ve druhé třetině dostáváme během 3 minut 4 rychlé direkty a je po hokeji. Taky o dost spadl support ke konci 2. třetiny.

  Na začátku 3.třetiny se megafonem vyhlásí, že sereme na hokej, jdeme si užít výjezd a zbytek zápasu. Což si myslím i docela povedlo. Sice k fanatismu to mělo ještě daleko, ale i tak po výbuchu na ledě jsme určitě neudělali žádnou ostudu v hledišti. Domácí gaučáci reagují na opakovačku Sparta x Praha. A ještě “ožijí” na konci zápasu, kdy místní hlasatel oznámí největší návštěvu Sparty v této sezóně. Support Sparty nebudu hodnotit, protože jsem je až jednu nebo dvě vyjímky vůbec neslyšel resp. nerozuměl. Co se týče reprodukované hudby v O2 aréně. Místní DJ má sluch jako rys, ale po operaci středního ucha! Za takovou hlasitost by se nemuseli stydět ani některé stage na RFP! Kolotočář Eda ze seriálu Návštěvníci by měl určitě radost! Tohle opravdu ne! Jestli se tímto způsobem ”vytváří” atmosféra na Spartě resp. na Slávii, tak to klobouk dolů (ironie). Se divím, že tohle někdo ze strany ať FC nebo ultras Sparty někdo neřeší! Totálně to zabíjí veškerý support. Jak z domácí tak i ze strany hostující.

           Pyroshow anebo jedna ruka netleská

 z původní před Silvestrovské pyroshow v HK sešlo a tak se autobusy i autoposádky se sjíždějí na dálnici na benzině u Poděbrad. Po grupáči v Mc’Donalds se odpaluje pyrotechnika. Pro jednoho člena z FANS HK UNION nedopadla tato pyroshow zrovna moc dobře. Naštěstí se mu nic vážného nestalo, ale myslím, že film od Davida Ondříčka Jedna ruka netlaská nezařadí do své filmotéky mezi oblíbené bijáky. Při odjezdu do HK mi ve výhledu na předním skle bránila vlepka od FANS HK UNION. Dík kluci, šlo to pěkně blbě dolů a ještě jsem to musel druhý den čistit technickým benzínem. 

 Celý výjezd až na výsledek na ledě hodnotím vesměs pozitivně. I když v supportu to mohlo být lepší, tak jsme určitě žádnou ostudu neudělali.

Závěrem bych chtěl zopakovat myšlenku a naši vizi UM. Pojď udělat fanatismus tradicí. A je jedno, jaký je stav ukazatele na hodinách. Hlavní si užít support po všech stránkách!

POHLED AUTOBUSOVÁ POSÁDKA

Odjezd a cesta

V den utkání se scházíme okolo deváté hodiny raní. Vzniká ještě nápis hradecké barvy drží spolu na podsvícení. Já společně se svojí skupinou vytváříme ještě jeden nápis na podsvícení s textem UBHK Since 2014. Týden před námi si i skupina Fans hk union vytváří transparent na naplánovanou společnou pyro show. Po připravení všech prezentací se vydáváme na oběd. Nakupujeme ještě nějaké ty nápoje na cestu a pomalu se vydáváme před zimák.

 Naše skupina dostává na starost autobus číslo 7. Postupně přicházejí skupinky fanoušků. O půl 4 jsou již všechny autobusy zaplněny a opouštíme areál zimního stadionu v Hradci Králové. Cesta probíhá celkem klidně. Občas si něco zazpíváme, ale spíše se popíjí. Poté zastavujeme na benzínce u Poděbrad. Jedni nakupují další nápoje zatím, co další odpalují první pyrotechniku. Netrvalo to dlouho a vše přerušují policisté. Probíhá první opisování občanek a můžeme pokračovat v cestě. Dále si cestu užíváme. Postupem času přibývá chorálů. Před O2 arénu již přijíždíme naprosto připraveni na to předvést dobrý support. Na parkovišti ještě čekáme na zbylé busy které jeli za námi. Po přijetí posledního autobusu se za zpěvu chorálů vydáváme směr turnikety.

Support

Kontroly jsou velmi pečlivé. Do hlediště se dostávám zhruba půl hodiny před utkáním. Věšíme vlajku a připravujeme se na support. Naše skupina stojí v levé části kotle.Budu tedy hodnotit fandění pouze v této části celkový pohled byl již v reportu auto posádky.  Začínáme fandit pět minut před začátkem utkání. Začátek naše supportu je relativně dobrý. Postupem času bohužel jde dolů. Nepomáhá tomu ani fakt že prohráváme. Každý z nás cítí, že by to mohlo být lepší. Bohužel během první třetiny se to již příliš nelepší. Během přestávky prodáváme vlepky a chystáme choreo. Připravujeme jej v sektoru a rozdáváme kartonádu.

Fandění na začátku třetiny bohužel navazuje na náš výkon v třetině první. Během první komerční přestávky vytahuje choreo. Plachta je doplněna kartonádou. Dostáváme další branky. Což paradoxně zvedá náš support. Tři rychle obdržené branky za sebou v našem kotli vytváří fanatismus. V tu chvíli si zápas opravdu užíváme. Střídáme chorály a předvádíme skvělý support. Druhá třetina končí. Výsledek na ledě je jasný 5:0 pro spartu.  Během přestávky za námi do kotle přichází muž ve zvláštním obleku. Zjišťujeme že je to fanoušek Ajaxu. Přišel za námi s myšlenkou, že jsme domácí fanoušci a s dotazem zda muže fandit s námi.Dostává od nás samopeky, prohazujeme pár vět v tom začíná třetí třetina.

V té náš support pokračuje opravdu skvěle. Bavíme se fanděním a přináší to i své ovoce. Hráči střílejí první branku. My se dál skvěle bavíme. Hráči dávají další gól. Náš support je stále fantastický. V kotli se objevují první fanoušci do půl těla. Až do konce zápasu si support užíváme. Po utkání děkujeme hráčům. Dáváme si ještě jeden chorál a opouštíme zimní stadion.

 

Sparta

Ani support domácích bych nehodnotil špatně. Ozdobou toho zápasu je návštěva, která byla 10087. Kotel sparty vypadal opticky dobře. Celý zápas se tam něco dělo ale bohužel jen ve střední části. V první třetině vytáhli nápis ,,tady vládne jen jedna trikolora“ doplněný kartonádou. Kartonáda byla zdařilá. Jediné co by se tomu dalo vytknout je vytažení nápisu. Nápis nebyl středu kotle  proto se nevešel do sektoru. Jinak si myslím ,že toto utkání bylo na obou stranách, co se týče ultras aktivit a supportu kvalitní.

 

Cesta z arény a pyroshow

Po příchodu k autobusu odpalujeme opět nějakou tu pyrotechniku. To se opět nelíbí místní policii. Přicházejí mezi nás. Zdravíme je pokřikem ACAB a co vás tak málo. Pochopili, že nás je prostě víc a opět se stahují před svou dodávku. V  tom přijíždějí další.

 Nastupujeme do autobusů a odjíždíme. Jsme domluveni, kde mají všechny autobusy zastavit aby mohla proběhnout plánována předsilvestrovská pyro show.

Zastavujeme tedy na benzíne s velkým odpočívadlem. Opět čekáme na všechny bus posádky. Roztahujeme nápisy tří skupin. Tedy UBHK since 2014, Hradecké barvy drží spolu (ultras mechov) a Fans HK Union. A pyro show muže začít. Pyro show trvá okolo deseti minut. Po skončení se ještě odpalují zbytky pyrotechniky. 

 Poté zjišťuji, že se to neobešlo bez zranění. Jednomu členu z unionu bohužel jedna petarda bouchla v ruce. Policisté jej ošetřují. Naštěstí to nevypadá, že by to bylo něco vážného. Nakonec jej však odváží sanitka. Tímto bych mu rád popřál brzké uzdravení. Poté již opouštím benzínovou stanici a vydáváme se směr Hradec Králové. Celou cestu až před náš zimák máme doprovod policejních dodávek.Po příjezdu nezbývá již nic jiného než se vydat do svých domovů nebo do restauračních zařízení.   

 video autobusy, support, chores - autor MountfieldHK - www.youtube.com/watch?v=_oveEPrg_Dw    

video UBHK - www.youtube.com/watch?v=HeyFJ6qvhyI&feature=youtu.be

Kontakt

ultras mechov ultrasmechov@seznam.cz