DERBY

30.01.2016 20:48

24.1. nás čekal zápas s odvěkým rivalem tedy s Pardubicemi. Toto derby jsme začali řešit ihned po posledním derby v Pardubicích které se hrálo 23.10. Zrodil se nápad vyprodat severní tribunu. Tak se také stalo. Bylo tedy dlouho dopředu jasné, že bude invaze ve velkém stylu. Původní plán byl držet to pod pokličkou. Chtěli jsme zabránit tomu, aby tuto informaci měl klub Pardubic, media, pořadatelská služba i policie. To se nám bohužel příliš nepovedlo. Poslední porada se konala 10.1. Na té jsme si pouze ujasňovali jaké budeme dělat choreo a také jakým způsobem bude probíhat fandění. Bylo dohodnuto , že bude fandit jak sektor hostí tak severní tribuna. Chtěli jsme jet chorály společně způsobem betlů sever proti sektoru hostí. To se příliš nedařilo, ale nebudeme předbíhat.

Chorea jsme začali tvořit v pondělí týden před výjezdem. Bohužel jsme se v úterý rozhodli, že se nám náš výtvor příliš nelíbí. V úterý večer se dohadujeme na novém návrhu a ve středu jej vytváříme. Jednalo se pouze o transparent do čela našeho pochodu. V sobotu ještě vytváříme, choreo s podobiznou muže držící kosu. 

V den zápasu se scházíme o půl desáté ráno. Doděláváme nápis k choreu s textem ,,Už je váš čas‘‘. Poté vše uklízíme a připravujeme k odchodu. Vydáváme se na oběd. Tam se najíme a samozdřejmně připravujeme nějaké ty vlepky.  Kolem druhé se vracíme pro věci a vydáváme se směr nádraží.  Tam přicházíme okolo třetí hodiny. Někteří nakupují lístky zatím, co my spoléháme na Jirku Lálu. Vlak má pouze čtyři minuty zpoždění a v 15:39 vyjíždíme z nádraží. Cesta ubíhá relativně rychle. Okolo čtvrté hodiny přijíždíme do Pardubic. Před nádražní halou roztahujeme transparent a za zpěvu chorálů se vydáváme směr zimní stadion. Tentokrát v pochodu nechybí ani pyrotechnika. Během cesty dvakrát stavíme, sedáme si a zdravíme pardubické obyvatele pokřikem Pardubice u Hradce.

 

 Po příchodu před halu mě společně s jedním členem držícím druhý megafon odvádí skupinka ACABů. Vedou nás mezi policejní auta. Tam nám je dáno na výběr. Buď odevzdáme megafony dobrovolně nebo pomocí donucovacích prostředků nebo naše fandění nebude obsahovat žádné urážky na soupeře ani na rozhodčího. V případě porušení nám hrozí pokuta až 50 000kč. Za dodržování toho zákona, vyhlášky, paragrafu nebo co to má být údajně ručím já jakožto speakr. Jasně jim říkám, že je to v derby totální blbost. Asi po čtvrt hodinové debatě si nás oba opisují. Natáčí si nás od hlavy až k patě a to doslova. Situace kdy policisté natáčí mé boty mi přijde opravdu komická. Poté již předáváme druhý megafon speakrovi ze severu. Ten mě naopak vysílačku přes kterou budeme komunikovat a vydávám se do sektoru pro hosty.

Zkoušíme vysílačky a je tu první problém. Slyšíme se pouze v momentech, kdy nikdo neřve což rozhodně nechceme. Začínáme fandit tři minuty před začátkem. Stále se snažíme nějakým způsobem sladit oba dva kotle ale to se nám bohužel vůbec nedaří. Rozjíždíme tedy svůj support. Bohužel to netrvá dlouho a stává se to čeho jsem se bál nejvíce. Megafon který používáme pouze pro zvláštní příležitosti kde jsou potřeba dva jako dnes vypovídá své služby. Zůstáváme tedy bez megafonu. Stále se snažím jej zprovoznit ale marně. Reaguje jednou z deseti pokusů. Snažíme se tedy rozjet support bez megafonu což není vůbec jednoduché a je to na našem fandění bohužel dost znát. Až na výjimky se zapojuje spíše levá strana našeho kotle. Po konci třetiny jsem opravdu rád, že je konec.

O přestávce se dohadujeme s bubeníkem že se přesunu blíže k němu abychom mohli lépe komunikovat. Během přestávky ještě připravujeme choreo. Začíná nám druhá třetina. Zkouším megafon. Relativně šlape. Na našem supportu je to znát. Během druhé třetiny si zápas užíváme. První komerční přestávku jde nad hlavy plachta. Naše fandění je stále na dobré úrovni. Megafon stále v rámci možností funguje. Druhou komerčku probíhá odpovídačka se severní tribunou. Chvíli po té bohužel opět megafon přestává šlapat tak jak má a pokračujeme bez něj. Náš support i přes to do konce třetiny držíme na dobré úrovni. Končí nám druhá třetina. Během přestávky koukám že se zbytek výpravy postaral o tapaty v našem sektoru. 

Se začátkem třetiny začínáme rozdávat další prezentaci a to nafukovací balonky. Opět pokračujeme bez megafonu. Bohužel je to znát na supportu. První komerční přestávku jdou nad hlavy balónky. Ty se vydařili skvěle jak u nás tak na severní části stadionu. Support je spíše takový chvilkový. Dále následuje opět společná odpovídačka se severem. Když už se to nedaří tak pořádně. Asi sedm minut před konce se bubeníkovi protrhl buben. Chvíli se na to dalo ještě bubnovat, ale po chvíli blána odpadává úplně. To náš support pohřbívá definitivně. Nedaří se nám rozjet jakýkoliv chorál. Je to, jako bychom fandili poprvé a nezvládáme udržet tleskáním rytmus. Většina tleskání úplně nesmyslně zrychluje. Naštěstí je konec zápasu. Ještě chvíli čekáme, než nás pustí ven. Přes sklo rozdělující kotel od Pardubáků ještě obdržujeme pochvalu od muže s tričkem Ultras Kometa. Bohužel tu si v tomto zápase nezasloužíme. Až na druhou třetinu to byla katastrofa. Naštěstí i přes to jsme byli v aréně jako doma. Poté již odcházíme ven.

 

Netrvá to dlouho a vidím první konflikt. Hradecký fanoušek leží na zemi a na něm klečí policista. Zjišťuji co se děje. Údajně měl ukrást někomu šálu ale to viděli jen ACABové. Chvíli debatujeme s policii. Nakonec  jsme vyhnáni a nuceni pokračovat na vlak. Cestou je ještě jedna malá strkanice ale nic velkého. Na nádraží kupuju pití na cestu a neposlední chvíli nastupuji do vlaku. Na zastávce Pardubice Semtín nás baví paní průvodčí. Vlak byl tak narvaný, že lidé stáli ve dveřích a nešli zavřít. Na to reaguje průvodčí větou ,,žádám policii aby se začala činit nebo si budu stěžovat‘‘. Celý vlak včetně policistů se zasmál. Poté se již dveře podařilo zavřít a můžeme jet. Do Hradce přijíždíme krátce po deváté hodině. Poté se již vydáváme do svých domovů nebo restauračních zařízení.

V blízké době by měl být doplněn pohled severního kotle tak sledujte web nebo facebook.

Video sestřih (UBHK) https://www.youtube.com/watch?v=sSvn6qhJyRs

 

Kontakt

ultras mechov ultrasmechov@seznam.cz